Latijnse naam

Fagaceae

Herkomst

In dit gedeelte van het Bomenbos staan 9 verschillende soorten beuken.

De beuk komt van nature voor in Europa en kan zeer oud worden. Er zijn ongeveer 10 beukensoorten.

Eigenschappen

In het Latijns heet deze boom Fagus en dat komt weer van het Griekse woord ‘Phagein’ wat ‘eten’ betekent. Het woord ‘eten’ heeft betrekking op de eetbare beukennootjes die massaal in de beuken verschijnen in het najaar.

De beukennootjes kunnen worden geperst en hieruit kan olie gewonnen worden voor de productie van zeep. Deze olie werd vroeger gebruikt als lampenolie

De Beuk kan 200 tot 400 jaar oude worden en er zijn dan ook veel monumentale exemplaren te vinden in Nederland. De beuk valt direct op door zijn gladde stam en eironde bladeren.

Het hout van de beuk is uitermate geschikt voor de meubelindustrie.

De beuk kan uitgroeien tot een mooie statige boom maar is erg gevoelig voor droogte en zonnebrand. De afgelopen zomers zijn zo droog geweest dat de beuk het moeilijk heeft. Op veel locaties in Nederland heeft men dode exemplaren moeten kappen vanwege de droogte.

Als de beuk te veel zon krijgt kan zonnebrand ontstaan omdat de schors van de beuk vrij dun is. Vaak ziet men beuken waarvan de stam is ingepakt met jute. Dit is voor bescherming tegen de zon.

Toepassing

De droogte heeft ook in Leudal er voor gezorgd dat grote beukenbomen afsterven. In de buitengebieden van de gemeente Leudal zijn in

de winterperiode van 2022-2023 meer dan 100 beuken noodgedwongen gekapt.

Er worden hier 272 diverse boomsoorten terug geplant in het najaar van 2023.