Latijnse naam

Malvacaea

Herkomst

In dit gedeelte van het Bomenbos staan 9 verschillende lindebomen. De linde is een geslacht van bomen uit de Kaasjeskruidfamilie (Malvacaea).

Eigenschappen

Lindebomen komen voor op het Noordelijk halfrond in Europa, Noord-Amerika en Azië. Er zijn ongeveer 25 ondersoorten van dit geslacht.

Lindebomen bloeien in juni en zijn erg belangrijk voor bijen, hommels en andere insecten. Van de bloemen van lindebomen kan kruidenthee getrokken worden.

De  Kelten en Germanen beschouwden de lindeboom als heilig en lindebomen werden toen gezien als beschermers van kerken, huizen

en bronnen. Het blad van lindebomen is hartvormig en werd gezien als symbool voor de liefde en de bloesem voor vruchtbaarheid.

De oudste boom die in Nederland staat is naar verluidt een lindeboom. Deze staat in gemeente Boxmeer en  is bekend als “De linde van Sambeek”. De boom is 400 tot 500 jaar en heeft een stamomvang van 7.91 meter.

Een nadeel van lindebomen is dat luizen er dol op zijn. De “plak” die uit lindebomen valt zit vaak op ramen, auto’s,  terrassen enz. Luizen zuigen het zoete bladsap op en scheiden dan een zoete plaksubstantie af, honingdauw genoemd. Vaak kleurt de plaksubstantie zwart omdat er roetdauwschimmel op groeit.

Toepassing

Het hout van de linde is vrij zacht en wordt gebruikt voor houtsnijwerk, draaiwerk en allerlei beeldhouwwerk.
De zeer bekende Russische poppetjes (Matroesjka’s) worden van lindehout gemaakt. Het zijn dezelfde poppetjes die steeds kleiner worden en in elkaar passen.

Tilia betekent in het Grieks “Tilos” en vertaald is dit vezel. De bastvezels van de linde werd vroeger gebruikt bij het produceren van schoeisel en touw.